Labyrinth

 

Labyrinth is een theatrale installatie die in januari 2015 werd opgevoerd in het Frascati Theater in Amsterdam en in juni 2015 als video-installatie in het Deutsches Theater in Berlijn.

Labyrinth gaat uit van de ervaringen die de vluchtelingen hebben opgedaan tijdens hun asielprocedure. Het stuk laat de bezoeker ervaren hoe het is om in een bureaucratisch web verstrikt te raken waarin langdurig wachten wordt afgewisseld met zogenaamde technocratische verhoren en pleidooien. Bezoekers moeten hun telefoon, portomonnee inleveren en zich ontdoen van hun identiteit. Zo lang ze zich in het Labyrinth bevinden zijn zij Mohammed Hassan Abdi. Een vluchteling uit Somalië die is gevlucht van terreurorganisatie Al-Shabaab.

Als Mohammed Hassan Abdi lopen de toeschouwers door het uit gekleurde doeken opgetrokken decor. Van kamer naar kamer, van IND naar DT&V, van ambassade naar de straat. Ze doorlopen een procedure van hoop en teleurstelling, een confronterende en beklemmende emotionele achtbaan.

Op uitnodiging van het Deutsches Theater hebben we een aangepaste versie van Labyrinth gemaakt in de vorm van een video-installatie. Dit was nodig omdat de acteurs niet in staat waren om met de productie mee te reizen naar Berlijn omdat zij niet de juiste documentatie hebben. De video-documentatie van het originele theaterstuk diende als basis voor de 23 video’s die in het decor waren opgesteld. Ook in deze installatie volgt het publiek de procedure van Mohammed Hassan Abdi. Twee acteurs die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen waren aanwezig om het publiek in te lichten over de situatie van vluchtelingen in limbo in Nederland.

 

Labyrinth is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)