Wij Zijn Hier, wij koken hier

 

‘Wij Zijn Hier, wij koken hier’ is een kookboek vol  recepten van We Are Here. Middels deze recepten vertelt het kookboek het verhaal van We Are Here. Zo laten zij zien welke geuren, kleuren en smaken zij met zich mee hebben gebracht en vertellen over de herinneringen die samengaan met de gerechten die zij presenteren.

Eten is naast iets noodzakelijks – iets wat we nodig hebben om ons lichaam te voeden en zo te overleven – ook een sociale gebeurtenis. Het zorgt voor het verbinden van We Are Here met de supporters en de buurtgenoten, maar het speelt ook een grote rol in de groepsbinding. Samen koken en gerechten creëren met de – soms beperkte –middelen die ze tot hun beschikking hebben brengt mensen bij elkaar. Er worden nieuwe dingen ontdekt, nieuwe gerechten ontwikkeld, traditionele gerechten krijgen door te werken met andere ingrediënten een ‘Nederlandse twist’, verschillende cuisines worden samengevoegd tot een heerlijke maaltijd.

De bundeling van recepten wordt aangevuld met interviews met vrijwilligers en betrokkenen die vluchtelingen helpen aan hun dagelijkse voedsel. De diverse groep mensen die het collectief ondersteund, wordt zo ook zichtbaar gemaakt: organisaties, winkels, marktkoopmannen en individuen die gezamenlijk de voedselverstrekking op zich nemen, geven weer waarom en hoe zij de groep bijstaan.

Het kookboek verschijnt in de winter van 2016. Rond die tijd zullen ter promotie van het kookboek ook een aantal evenementen worden georganiseerd.

De productie van het kookboek is gefinancierd door de Start Foundation en Stichting Doen.